onsdag 20 februari 2008

Utbildning och migrering har påbörjats


Igår påbörjades utbildningen för den första av fyra grupper med redaktörer som ska återskapa det nya "hb.se". Det är viktigt att redaktörerna får bekanta sig med verktyget så tidigt som möjligt så att önskemål om förbättringar kan fångas upp i ett tidigt skede.

Mycket arbete har lagts på att ta fram formskisser för redaktörer så att man ska kunna fokusera på innehåll istället för teknik.

Utbildningen inleds med en kort presentation av Niclas Bengtsson (WM-data) och undertecknad där vi förklarar att den nya webben är en strategisk plattform, eller som jag tycker - det viktigaste "affärssystemet" högskolan har. Det är då viktigt att man inom högskolan prioriterar arbetet med den "strategiska" plattformen, så att den utvecklas enligt verksamhetens behov. Inledningsvis är givetvis fokus på att webben för anonyma användare prioriteras, eftersom lanseringen av nya "hb.se" ligger först i projektschemat. Samtidigt pågår för fullt arbetet med portaldelarna, dvs de "collaborativa" delarna.

Några fördelar med portalen är att den kan fyllas med olika tjänster, där information från redaktörer bara är en av alla andra möjliga tjänster. Portalen blir "bara" ett ramverk som håller ihop olika tjänster som kan publiceras för t.ex olika målgrupper. Högskolan har idag många olika system för olika ändamål men få av dessa är utformade för användaren, vilket kan innebära att användaren får tillgång till hela systemet, men har bara behov av vissa delar. Detta gör det onödigt svårt för användaren. Jag hoppas att större krav kommer att ställas vid införandet av nya tjänster för användare, vilket kommer att ställa högre krav på utvecklare men även av kravställare. Några exempel på tjänster skulle kunna vara KPI (Key Performance Indicators) för beslutsfattare så att man snabbt och enkelt kan mäta viktiga nyckeltal, eller införa standarmässiga ärenden på webben, t.ex arbetsflöden för olika ändamål.

Inga kommentarer: