måndag 4 februari 2008

"Software as a service"

Tillbaka från en konferens i Orlando som anordnas av IBM/Lotus med deltagare från hela världen, alla med intresse om hur utvecklingen ser ut den närmaste tiden för organisationer, givetvis pratas det mycket om webb 2.0, eller kanske mer korrekt - enterprise 2.0, vilket innebär en realisering av webb 2.0 i verksamheter där sociala nätverk, collaboration och webben som en strategisk plattform utgör verksamhetskritiska tjänster.

Över 200 besökare kom från Sverige och föutom från Högskolan i Borås, fanns representanter från andra verksamheter som Blekinge Tekniska Högskola, Göteborgs stad, Regeringen, Försvaret, SKF etc. Jag tycker att konferensen gav mycket och framför allt nätverkandet med andra och utbytet av erfarenheter. NyWebb har skapat en hel del positiva effekter som t.ex helt nya "nätverk" mellan personer med mycket erfarenheter och kompetens kring webb som en strategisk plattform, men även inom högskolan genom att "ärenden" kommit upp på agendan.

En stark trend är att se programvara som "tjänster, eller som IBM försöker med ett projekt - "Bluehouse", vilket innebär att kunden inte betalar för ägandet av programvaran, utan istället endast för användningen av den. "Bluehouse" är ett projekt där man erbjuder extranätlösningar till verksamheter, som t.ex. fildelning, chat, sociala nätverk, kundkontakter, webbkonferenser och projekthantering. Användaren kan lätt bjuda in externa partners för t.ex. access till vissa dokument eller projektareor. För verksamheten spelar det knappast någon roll om "tjänsten" kommer innifrån eller utanför den egna verksamheten, huvudsaken är att tjänsterna skapar ett värde för verksamheten.

2008 kommer att bli ett spännande år där jag tror många kommer att få tänka om för att uppfylla kraven för att möta den efterfrågan som finns hos användare, framför allt den yngre generationen. I grundskolan uppmuntras t.ex alla elever att arbeta tillsammans i olika projekt, men vilka verktyg erbjuder kommunen/skolan till eleverna? Jag har själv en dotter på snart 11 år och för henne är det naturligt att vara "social på nätet" med kompisar, hon använder knappt mail. Givetvis har det ekonomiska konsekvenser för kommuner och skolor men det som sker idag på "webben" är att alla kan sammarbeta med alla och ingen kan kontrollera formerna för detta, hur ska man kunna sätta betyg när arbetet inte sker på ett "kontrollerat" sätt? Hur kommer universiteten och arbetsplatserna att förbereda sig på den "nya generationen"?

Nu ska jag fortsätta att läsa en rapport: "User-led Innovation: A New Framework fo Co-creating Business and Social Value":

"co-authored by Darren Sharp and Mandy Salomon. The sources of innovation are shifting rapidly from the traditional 20th century model of commercial R&D labs, elite universities, private companies and government agencies to user-led innovation. Today’s users have much greater input into the creation and dissemination of the media, knowledge and culture they consume. Open Source software, virtual worlds and media-sharing communities are at the forefront of new modes of user-led innovation that challenge established boundaries between producers and consumers."

Inga kommentarer: