torsdag 15 maj 2008

Imorgon är det lansering av den publika portalen

Imorgon fredag kommer den publika delen av portalen att lanseras, vilket innebär att en av milstolparna mot att Högskolan i Borås realiserar webben som en strategisk plattform. Andra milstolpar som kommer lanseras allt eftersom är collaboration och sociala nätverk på webben. Dessa kommer användare att kunna arbeta med inom kort men innan kommer en del piloter att genomföras för att fånga ”best practise” men också för att användare ska få för många nya tjänster samtidigt.

Som jag påpekat tidigare så kommer man känna igen sig på den nya webben men en stor skillnad är att informationsstrukturen är mer ”icke-organisatorisk”, dvs information ”bor” där man förväntar sig att den ska finnas, givetvis kommer en del att tycka annorlunda men det finns en tanke bakom alla länkar och troligtvis kommer strukturen att förändras över tid. Viktiga saker att arbeta med framöver är utveckling av taxonomin och sökmotoroptimering, för att ständigt sträva mot en förbättring för användarna.

Vad gäller den strategiska plattformen så är det viktigt att se portalen vilken består av flera produkter (WebSPhere Portal, QuickR, Connections, IWCM och Omnifind) som en grund för fortsatt utveckling av nya tjänster och applikationer. Det är först då man kommer inse potentialen i ”portalen”. Jag tror att man först om ett år kan se tillbaka med ”perspektivglasögonen” för att se den riktiga verksamhetsnyttan.

För att detta ska lyckas krävs en bra förvaltningsorganisation med bra rutiner för att hantera och utveckla portalen enligt en framtagen förvaltningsplan.

Schema för morgondagen

Fredagen den 16 maj
10:00 (Vardagsrummet, Sandgärdet)
Staffan Lööf, ordförande i styrgruppen för projektet invigningstalar.

Högskolans rektor Lena Nordholm och Niclas Bengtsson, projektledare på Logica kopplar ihop sladdarna för den nya plattformen. Därefter bjuds på kaffe och tårta.

10:30-12:00 (M202)

Du erbjuds möjlighet att lyssna på några korta seminarier (5-10 min).

- "Den publika webben - hur blev det så här?" Fredrik Nordin
- "Webbens möjligheter för collaboration, relationer och samverkan" Henrik Carlsson
- "NyWebb - tillbaka till framtiden" Patrik Hedberg

Vi ses kanske imorgon!

Inga kommentarer: